Onze dirigente - Ute Jobes


Ute Jobes werd geboren in 1965 in Aken, Duitsland. Ze groeide op in een muzikaal en kunstzinnig gezin. Diverse instrumenten werden binnen het gezin bespeeld, zoals fagot, viool, gitaar, mandoline en piano. Ook werd er veel samen gezongen en gemusiceerd. 

Op 6 jarige leeftijd begon Ute met blokfluit- en op een leeftijd van 8 jaar met pianoles. Later volgde ze lessen voor hobo, bij Gerhard Spiessberger, klarinet, gitaar en djembe. Haar eerste zanglessen volgde zij bij Rolf Schmitz-Malburg, later bij Kathelijn van Dongen, Frank Hermans, Louise Deal en Claudia Couwenbergh. Ook leidde ze diverse vocale en instrumentale ensembles en zong in verschillende koren in de Euregio, o.a. in het Madrigalchor Aachen o.l.v Hans Leenders en Kamerkoor Maastricht o.l.v. Ludo Claessen. Ze speelde hobo in o.a. het duo Sus&Ute, in de Harmonie St. Aemiliaan Kerkrade, in het kleine blazersensemble Neurode en in het blazers dubbelkwintet Feniks.

In november 2012 voltooide Ute met succes de Meerjarige Dirigenten Opleiding (MDO) in Tilburg.

 

 

Momenteel is ze dirigent van het vrouwenkoor Avec Plaisir in Vaals, van het MoKla Vocaal Ensemble, van kamerkoor Transparence, kamerkoor Chant-eur, het vrouwenkoor Charivari in Aken en van het kwartet 4-Gesang op reis. Daarnaast vervangt ze regelmatig dirigenten in de Euregio. Zo was zij in 2012 en 2013 tweede dirigent van hetKoninklijk Kerkraads Mannenkoor St. Lambertus en in 2013 mede-repetitor bij de Mastreechter Staar.

Ze zong in het Vocaal Ensemble Kerkrade en in het dubbelkwartet Pro Arte Eupen olv Hans Leenders. Ze zingt momenteel bij Cappella Sine nomine, in het Kamerkoor Maastricht olv Ludo Claesen, in het Domensemble Aachen olv Berthold Botzet.

Ute is sinds september 2016 aangesloten en sinds 2020 voorzitster bij de Stichting Limburgse Componisten.

 

 

 

 

 

Pas een aantal jaren geleden ontdekte Ute haar passie om te componeren. Als autodidact kan en mag ze haar gevoelens de vrije loop laten, tijdens het componeren. Professionele ondersteuning ontvangt zij van Kentaro Sato en Ludo Claesen.

 

 

Ondertussen zijn een aantal werken van haar succesvol in première gegaan. Een aantal compositieopdrachten en vragen naar haar werken stimuleren haar om dit ingeslagen pad verder te volgen.